Umenie čokolády

Prečítajte si

Ako si správne vychutnať čokoládu?

1. Doprajte si čas

Čokoláda bola kedysi luxusnou a vzácnou pochutinou, a tak sa k nej aj pristupovalo. Dať si kúsok čokolády bol sviatok, ktorý si vyvolení užívali a vychutnávali každé jej sústo. A pravú čokoládu si s puncom vzácnosti vychutnávame aj dnes. Pre niekoho je chvíľka s čokoládou spojená s relaxom a príjemnou hudbou, iní si ju vychutnávajú v absolútnom pokoji. Nezáleží na tom, aký spôsob je pre vás ten pravý, dôležité je nájsť si čas, vychutnať si ju a dovoliť jej zanechať v nás pocit blaženosti a šťastia.

2. Čokoláda ako zážitok

Ak chcete, aby bola chuť čokolády to jediné, čo vo vašich ústach cítite, je dôležité, aby ste mali svoje chuťové poháriky čisté. Neutrálnu chuť docielite kúskom jablka, chleba, alebo pohárom minerálnej vody s bublinkami. Ak máte bonboniéru viacerých chutí, je vhodné dať si medzi jednotlivými druhmi pauzu, aby sa vám chute nemiešali. Medzi jednotlivými pralinkami pite pokojne čistú vodu.

3. Poďme to zažiť

Zhlboka sa nadýchnite a utíšte vaše myšlienky. Ak sa sústredíte iba na čokoládu, všimnite si jej vlastnosti, ktoré ste predtým nevnímali – od zvláštnosti textúry po exploziu chutí vychádzajúc z jediného sústa.

4. Všimnite si ako vyzerá čokoláda

Obdivujte jej povrch a štruktúru.

5. Pocit

Čokoládu držíme jemne v ruke. Pozor, teplo rúk môže povrch pralinky rýchlo rozpustiť. Ak je čokoláda studená, počkajte, kým nedosiahne izbovú teplotu. Čím je čokoláda chladnejšia, tým menej výrazná je jej chuť.

6. Čaro okamihu

A konečne nastala tá chvíľa.. keď ochutnávame pralinku. Môžeme ju rozhrýzť a roztlačiť jazykom, aby sa nám v ústach naplno rozvinula jej chuť. Pri konzumácii tabuľkovej čokolády je najlepšie si štvorček čokolády pritlačiť na pár sekúnd na podnebie, aby sa pozvoľne roztopila.

7. Vôňa čokolády

Zdvihnite si k vášmu nosu kúsok čokolády. Nadýchnite sa jej vône so zatvorenými očami! To je vôňa čokolády!

8. Vložte si čokoládu do úst

Položte ju na jazyk a potom ju jemne pritlačte na podnebie. Takto precítime chuť čokolády v celých ústach. Nie, hneď ju nezjeme, ale jemne si ju prevaľujeme v ústach a všímame si všetky jej príchute: sladkú, slanú, horkú, kyslú, ale predovšetkým ich vzájomné spojenie. Za zmienku tiež stojí poradie, v akom sa tieto príchute objavujú. Napríklad, ak ochutnávame slaný karamel, najprv cítime karamel, potom mierne slanú chuť a nakoniec, na našom podnebí, jemný pomaranč.

9. Čokoládu ochutnávame aj nosom

Položte ju na jazyk a potom ju jemne pritlačte na podnebie. Takto precítime chuť čokolády v celých ústach. Nie, hneď ju nezjeme, ale jemne si ju prevaľujeme v ústach a všímame si všetky jej príchute: sladkú, slanú, horkú, kyslú, ale predovšetkým ich vzájomné spojenie. Za zmienku tiež stojí poradie, v akom sa tieto príchute objavujú. Napríklad, ak ochutnávame slaný karamel, najprv cítime karamel, potom mierne slanú chuť a nakoniec, na našom podnebí, jemný pomaranč.

10. Sledujte účinok

Predtým, ako si vložíte ďalší lahodný kúsok do úst, pozorujte sa. Čo vám čokoláda spôsobuje? Radosť, blažený úsmev na tvári, alebo sa vám od šťastia zvýšil tep?

11. A nakoniec

Dobrá rada: všetkého s mierou. Je dobré vedieť, kedy prestať ochutnávať, veď majstrami sa nestaneme na prvý krát. Byť znalcom čokolády si vyžaduje veľa času, skúseností a znamenitej čokolády, preto si vzácne chvíle s čokoládou vždy užite.